Bakom dagens lucka besöker vi Port Cameron, San Sebastians hamnområde. Här finns inte bara en arbetsplats för hamnarbetare, utan här finns även en hel del historiska lämningar från stadens grundande.

Port Cameron

Hamnområdet är det äldsta området i San Sebastian och är mer än en arbetsplats för hamnarbetare. Fortfarande finns de äldsta byggnaderna kvar från tiden då Sebastian Marquette grundade staden. Ursprungligen kallades hamnen för Puerto de la Cruz, Korsets hamn. Sitt nuvarande namn härstammar från hamnmästaren Marvin Cameron. Under 1780-talet rensade han, nästintill på egen hand, upp bland stadens brottsliga element. I dag är hamnen centrum för den smuggling som sker i staden. Marvin skulle vrida sig i graven om han visste vad som nu pågår i hans hamn.

Dagtid är det rätt hektiskt med alla lastfartyg som kommer till hamnen för att både leverera och exportera varor. Mycket av exporten går till Sydamerika, men även till andra delar av USA. Hamnbolaget, som ägs av staden, drivs av Lekan Omotoso. Han kommer ursprungligen från Nigeria men kom till San Sebastian som tonåring. Han styr hamnen på ett kostnadseffektivt sätt för staden, även om det klagats på att han missbrukar sitt ledarskap. Lekan sägs nämligen ta in arbetskraft från Nigeria och på så sätt hålla lönerna nere. Sedan Lekan fick makten har den nigerianska befolkningen i San Sebastian ökat och de flesta har ett fast jobb i hamnen.

I Port Cameron finns även ett skeppsvarv som främst fokuserar på att reparera skepp. Här arbetar många av dem som har det sämre ställt, främst de spanskättlade. Arbetsvillkoren är dåliga och arbetet är inte särskilt säkert. Officiellt är det anledningen till att skeppsvarvet gör en så stor vinst. Inofficiellt menar folk på att vinsterna i företaget görs med olagliga metoder. Varvet ägs nämligen av Thomas Roarke, San Sebastians brottsfurste. Poliser har aldrig officiellt utrett varvet, vilket definitivt inte gett större förtroende för polisen hos stadens innevånare.

Få folk lever nere i hamnen, även om det finns lägenheter av varierande kvalité att hyra. Det finns dock ett par motell i varierande prisklasser och trevliga restauranger här. Port Cameron är nämligen ett populärt resmål hos turister, då mycket av de historiska landmärkena finns bevarade. Varje vår och höst hålls en stor marknad som sträcker sig över torgen. Marknaderna skapar en feststämning över hela Port Cameron. Det innebär att arbetet nästan helt avstannar under en vecka. Folkmassor blandas och firar oavsett vilken kulturell etnicitet de har.