Nedan finner du några av de inspirationskällor som använts i skapandet av Leviathan.

  • Battlestar Galactica: TV-serien från 2004 handlar om hur mänskligheten förlorar sitt hem mot en övermäktig fiende och tvingas fly. Låter det bekant? Det är ungefär samma premiss och stämning i Leviathan, bortsett från att den utspelar sig i havet istället för rymden.
  • Bioshock: Staden Rapture i datorspelet Bioshock är ett gott exempel på de inflytelserika företagen i Leviathan kan fungera: de är så förmögna att de kan skapa sina egna samhällen med sina egna regler och visar även på hur fel allt kan gå. Utöver det skildrar spelen hur en kupolstad kan se ut och fungerar utmärkt att hämta visuell inspiration från.
  • Deus Ex: Human Revolutions: Datorspelet visar på ett bra sätt upp det kalla, företagsklimatet som råder i Leviathan och hur företagens människosyn är.
  • SeaQuest: TV-serien från 1993 handlar om skeppet SeaQuest som undersöker havet och dess mysterium. Den gjordes i tre säsonger och det är framför allt den lite mörkare världen i säsong tre och det vetenskapligande utforskandet i säsong 1 som varit en inspiration.
  • Sphere: Både som film och bok skildrar Sphere hur livet på en bas nere i havet kan vara då man är avskuren från omvärlden och endast har varandra att lita på.
  • Xcom: Terrors from the Deep: Även om datorspelet har några år på nacken finns det inspiration att hämta från spelet. Det fokuserar på undervattensutforskande och hur man förstärker sin bas, vilket är exakt vad man gör i Leviathan.