GothCon-incheckning.Tanken var att jag och Christoffer Hagström skulle spela in lång fin podcast om våra intryck av GothCon XL, men ibland samarbetar inte tekniken så det fick bli en textsummering istället.

Fredag

Christoffer är nöjd med sovarrangemangetJag kom till konventet på fredagförmiddag och ställde mig i kön till arrangörsreceptionen. Det var en relativt lång kö, men det var ett rätt väloljat maskineri vid det här laget (till skillnad från det kaos som det brukar vara på torsdagkväll) så det gjorde inte så mycket. Jag behövde dessutom inte stå själv i kön särskilt länge, utan Christoffer kom snart och gjorde mig sällskap. Vi kunde hämta ut allt vårt material för arrangemanget och få tillgång till vår sovsal. Tydligen hade de i år plockat bort arrangörssovsalarna, vilket gjorde att vi hamnade i en gymnastiksal. Mitt i en av byggnaderna. Det var en nyhet för mig, eftersom jag helt missat att det fanns en gymnastiksal på Hvitfeldska. Trots många GothCon-år bakom mig finns det alltså fortfarande nya saker att upptäcka. Det känns skönt. 🙂

Efter att vi hade installerat oss i sovsalen såg vi till att svänga förbi hans bil. Just det, Christoffer kom till konventet med bil vilket lät oss stuva in saker där. Det skulle visa sig vara en oerhörd lyx.

IMG_0173Vi rörde oss in i butiksbyggnaden och det dröjde inte lång tid innan Christoffer hade gjort ett par fynd. Själv är jag lite mer kräsen och vill endast köpa svenskt, så jag är väldigt restriktivt med inköp eftersom jag vet att jag kommer att bränna mycket pengar hos de svenska spelmakarna. Vem behöver engelska rollspel då det finns svenska, liksom? 🙂

Till slut anlände vi upp till Spelmakartorget, rollspelens Mecka. Mylingbutiken fanns precis innanför dörren så det var naturligt att börja där förstås.

Jag fick chansen att spana in trycket av Polaris. Att se den på GothCon var väldigt skönt, eftersom det vid ett tillfälle såg ut som att tryckeriet skulle skicka boken först efter konventet. Precis som skrivandet av Polaris blev en längre resan än tänkt, så blev den längre resan lycklig i slutändan. Jag fick även en papperskasse fylld av spel (dels av mina egna spel, dels inköp av andra rollspelssaker innan konventet) av den, vilket genast gav mig mer loot än vanligt. Med kommande inköp som fyllde en annan papperskasse så var det tur att Christoffer hade med sig sin bil.

Det var också under denna period som konventets randomupplevelse skedde för mig. Innan konventet hade jag stått i valet och kvalet om jag skulle raka bort min mustasch och lilla skäggstubb, så jag gjorde som varje normal person skulle göra: lät folk rösta om det på Facebook. 😉 Majoriteten föredrog att det skulle vara kvar så det fick bli så. Sedan hör jag någon passera förbi butiken och säga ”Definitivt skägg!” och ge mig tummen upp, för att i nästa sekund vara försvunnen. Det kändes… bisarrt minsann. Främst för jag inte kände igen personen i fråga på den hastiga glimten jag fick och själv inte tänkt på det sedan omröstningen var över. Kul dock! 🙂

Efter att spenderat en del tid med mylingarna i butiken (och hälsat på min tidigare medarrangör John A. Jonsson) strövade jag runt bland de andra spelskaparna och köpte på mig en bunt rollspel av andra spelskapares utbud, både från stora såväl som små. Därefter gick jag, Christoffer och John iväg för att ta den traditionsenliga pizzan på Vickys.

Sedan var det dags för mig och Stoffe att dra oss iväg till samlingssalen för Fångar i djupet. Det var årets arrangemang och handlade om ett besök på en av Capshaw Commonwealth Securities industribaser där skepp tillverkades. Två av karaktärerna var där för att få en rundtur på basen, medan två andra karaktärer arbetade där. Den femte och sista karaktären var en ung kinesisk flicka som dök upp på basen utan minne. Tillsammans blev de indragna i mystiska händelser som skedde i och utanför basen.

Jag ska erkänna att jag själv var lite orolig över berättelsen innan konventet av flera skäl:

  • Miljön med att visa upp industrin kändes som en utmaning för mig.
  • Jag var sent ute med att skriva klart berättelsen i år.
  • Inget av de två speltesten innan konventet hade skett med en färdigskriven berättelse.
  • Jag hade väldigt höga ambitioner (då jag försökte kompensera för att jag var obekväm med miljön).

Det blev inte bättre efter att jag satt mig ned efter första spelpasset och pratat med en av våra berättare. Hon skulle ha spellett på söndag, men fick hoppa in redan på fredag då vi tappat en del berättare i sista stund. Med tanke på att hon inte var så påläst som hon ville vara framgick det snabbt att berättelsen inte var skriven på ett användarvänligt sätt. Framförallt kunde strukturen varit bättre.

Mycket tror jag beror på punkt 2. Jag hann helt enkelt inte lägga ned tillräckligt med tid för att det skulle vara snabbt och enkelt att ta till sig. Det blir en läxa för nästa år. Lyckligtvis fick jag in en del trevlig feedback från de andra berättarna så det verkade mest som om röriga dispositionen drabbade berättarna, inte spelgrupperna. En liten, men skön tröst.

Efter spelpasset spenderade jag resten av kvällen mer eller mindre i Mylingbutiken, innan det slutligen blev dags för att sova.

Lördag

En tidig kväll innebar att jag var uppe med tuppen, eller åtminstone vid 6.30. Då var det väldigt lugnt på konventsområdet. De flesta sov eller befann sig i avskilda spelrum. Regnet hade också lugnat sig och det skulle komma att bli en rätt behaglig dag.

GothCon, en lördagmorgon

Jag och Christoffer spenderade en bra stund med att snacka om våra intryck av gårdagen innan frukost, för att sedan vallfärda mot rollspelens Mecka. Jag spenderade tiden med att hjälpa till i Mylingbutiken samt tala med med mylingar och besökare. Jag fick även tid till att ha ett djupt samtal med Joe Dever om Ensamma Vargen och hans skapelseprocess, samt ett mycket trevlig samtal med Tove Gillbring om Western. Stort tack till dem båda!

Därefter var det dags för mig och Christoffer att bege oss till Landala-grillen för att få i oss något att käka – och wow, det var över förväntan. Det gjorde att jag med gott samvete kunde skippa det traditionella sunkiga Kina-stället, och frågan är om jag inte nästa år även skippar Vicky’s också. Jag fick dock slänga i mig käket för att hinna bort till Vi Spelar Rollspels arrangemang i Lingsalen. De anordnade en livepoddinspelning av sin fantastiska podd. Jag skrev mer om mina upplevelser om det på Spelbloggen, så kika gärna in den artikeln om du vill veta mer. Lyssnar du på liveavsnittet i efterhand hör ni för övrigt ett kort gästspel av mig i den.

Därefter var det dags för nästa omgång av Fångar i djupet. Den här gången fick jag en spelgrupp av en del bekanta forumiter från Rollspel.nu, varav jag hade spelat med de flesta tidigare. Det var en väldigt trevlig spelomgång med inslag av både värme och skratt. Här kändes det verkligen som om berättelsen klickade för mig och det var den här känslan som jag borde haft vid speltesten. I så fall hade jag nog varit mer nöjd med berättelsen innan konventet än vad jag var nu.

Forumiterna krank och Cissi spelar Fångar i djupet.Efter passet var över skyndade jag över till spelmakartorget där Fenixgalan pågick. En riktig miss av GothCon att placera det mitt under rollspelspassen, istället för mellan dem. Jag hann dock se lite av den, innan jag kunde se till att fixa i mig lite käk, varva ned med mylingarna i butiken och sedan slumra in strax innan midnatt.

Söndagen

Sista dagen stod en sak i fokus: sista passet av Fångarna från djupet. Tidigare år brukade jag åka hem på förmiddagen, så det kändes konstigt att ha kvar ett spelmöte på söndagen. Jag brukar också vara rejält seg på söndagen efter dubbla nattpass, men inte i år. Det var fantastiskt att vakna utvilad på söndagen. Kanske var det därför som jag upplevde att det sista spelpasset också flöt på fint utan några problem, vilket gav mig ett fint avslut på konventet.

Efteråt väntade jag in Christoffer och tillsammans vandrade vi bort till hans bil och utbytte historier om våra spelpass, medan jag väntade på min skjuts hem. Jag får tacka Christoffer för att varit en suverän medarrangör. Driven, alltid engagerad och fokuserad. Det gjorde att jag hela tiden kunde känna mig lugn och trygg under konventet. Stort tack! <3

Och stort tack till alla er andra som var där och förgyllde min upplevelse. Vi ses nästa år!

GothCon Loot 2016.