Så var det dags för en ny lucka och den handlar om det rådande läget i San Sebastian HBTQ-kretsar.

HBTQ-krisen

San Sebastian har under lång tid haft en väldigt aktiv HBTQ-krets, trots att staden är ett starkt, katolskt fäste. Man skulle kunna tro att det skulle innebära att staden var delad i två läger: de som accepterade livsstilen och de som var emot den. Fram till och med 2004 var så också fallet.

HBTQ-scenen växte fram under början av 80-talet och hade sina rötter i roller derby-rörelsen, som växte fram under 70-talet. Då kvinnor fann ett utlopp för att vara sig själva fick det även flera homosexuella kvinnor att ta steget ur garderoben. Kring roller derby-sporten samlades flera lesbiska kvinnor och öppnade 1984 den första gayklubben, Rainbow.

Det blev en succé och allt fler vågade sig ut ur garderoben. Med åren växte antalet klubbar och även männen vågade i större utsträckning erkänna sin homosexualitet. I samband med lågkonjunkturen på 90-talet skedde en boom av sexuellt frigörande, då även transvestiter, transsexuella och andra grupper klev ur garderoben och blev en del av HBTQ-kretsarna i San Sebastian.

Under en lång tid fanns det en stor gemenskap inom de kretsarna – ända tills punkrockbandet Dyke sparkade sin unga, karismatiska gitarrist Zoë King efter interna stridigheter. Det var vad som skulle splittra San Sebastians HBTQ-kretsar. Zoë var rasande och spred illvilliga rykten om hur Lily Nash, Dykes sångerska och ledare, var en illvilliga lögnerska. Lily blev sårad av vad hon uppfattade som lögner, och hävde ur sig sina egna anklagelser mot Zoê. Inom några månader hade folket inom HBTQ-kretsarna ställt sig på antingen Zoës eller Lilys sida.

Zoë King och Lily Nash, tecknade av Viktor Matiesen.

Idag är HBTQ-kretsen splittrad i två grupper. Deras position i samhället har försvagats rejält av det. Den katolska fördomsfullheten har på sistone vunnit allt starkare stöd hos stadens innevånare. Borgmästare Geoffrey Hudson har redan dragit det ekonomiska stödet till prideparaden som brukar hållas varje år. Dessutom har han lagt fram ett förslag där de homosexuellas rättighet att visa sin kärlek på allmänna platser ska begränsas.

Mycket av det här resultatet av katolska lobbyister som frossar i det faktum att en splittring uppstått mellan Zoë och Lily. Faktum är att de gladeligen sprider illvilliga rykten och hånfulla lögner vars enda syfte är att fortsätta hålla splittringen vid liv.