Idag ska vi ta oss en titt på vad de sportintresserade kvinnorna ägnar sig åt i San Sebastian. Introduktionen är skriven av mig, men idén och lagbeskrivningarna har Emil Westholm skrivit.

Roller derby i San Sebastian

Hos många av San Sebastians kvinnor har det under en stor del av 1900-talet varit svårt att få ett utrymme inom idrottsvärlden. Det uppdämda behovet nådde sin kulm under 70-talet då det i underground-kretsar hade växt sig ett så starkt engagemang att ett flertal kvinnor bestämde sig för att anordna tävlingar i roller derby. Det blev snabbt populärt och fick ett stort intresse i media under 90-talet.

Roller derby är en fysisk kontaktsport där man på rullskridskor tävlar på en en oval inomhusbana och försöker köra om varandra. Varje person man passerar i motståndarlaget får man poäng för och det lag som fått flest poäng då loppet är över vinner.

Idag är sporten väldigt rumsren och många föräldrar låter sina flickor att testa på sporten. Den är mest populär hos tjejer som kommer från de lite lägre samhällsskicken, även om sporten i sig vunnit stort uppskattning inom San Sebastians omfattande HBT-krets sedan den öppna lesbiska punkrockstjärnan Lily Nash börjat med sporten.

Det finns dock en underground-rörelse som är rotad till tiden då tävlingarna var mer våldsamma. Dessa tävlingar sker ofta med inblandning från undre världen och åkarna kan tjäna rätt stora pengar om de vinner. Samtidigt kan förlorarna lätt förlora mer än bara loppet, så det är ofta en dödlig konkurrens på banan. Det råder en viss kontrovers kring detta särskilt bland dem som värderar sportens ursprungliga Girl Power-anda. De menar att det här helt korrumperar sportens ideal.

I San Sebastian har många utgått ifrån den lokala skräckförfattaren Daniel Darwins verk när dem skapar sina derbynamn och ligan så väl som lagen har sina namn ifrån hans böcker. Ligan tog till exempel sitt namn, RollerGrrrls from Hell, efter Darwins genombrottsnovell Succubus from Hell. Trots att ligan bara består av tre lag så har den ändå en stor publik. Den största tillställningen hittills blev drog lite mer än 6000 åskådare.

De officiella lagen

Bloody Prom Queen’s (BPQ): Namnet är taget från Darwins bok Bloody Prom Queen och är både en förening och flera olika lag. Från början på 70-talet var det tjejer från de lokala universiteten som satte igång ligan, även om den har växt till sig efter det.

BPQ är sportens sanna eldssjälar i San Sebastian. De ordnar många tävlingar och uppvisningar för att skapa ett intresse för sporten och en god återväxt hos de unga tjejerna. Det har gjort att många medlemmar i BPQ är unga, eftersom det enda som krävs för medlemsskap är att man är bosatt i staden. Däremot finns det krav för att få tävla om man inte är myndig, nämligen att man åtminstone har fyllt 14 år och har fått målsmans tillåtelse.

Inofficiellt är även de andra lagen medlemmar i själva föreningen och hjälper till med de olika arrangemangen, även om de på banan är rivaler.

Virgin Slayer’s (VS): Namnet är taget från Darwins novell Virgin Slayer. Laget skapades efter att några medlemmar i BPQ fått nog av att behöva ta ansvar för de “småglin” och “vänlighetsmatcher” som föreningen anordnade. Roller derby var på blodigt allvar, en attityd som gav upphov till namnet på laget. Detta är självklart ett skämtsamt PR-trick och man stöder helhjärtat BPQ’s ungdomsprogram – åtminstone utanför banan. Vem som helst som är myndig är fri att gå med i laget.

Bloody Faeries (BF): Namnet togs från Bloody Mary, antagonisten i Darwins skräcktrilogi Haunted Dreams, men är också en anspelning på de homosexuella män som kallas för fairy. BF är ligans nyaste lag och är de som är mest restriktiva i sina medlemskrav. Man måste var myndig samt öppet lesbisk eller bisexuell för att få bli medlem. När den lokala ligan får skit i tidningar är det oftast detta lag som får ta den stora smällen, vilket de gör med glädje och stolthet. Precis som Virgin Slayers samarbetar dem med Bloody Prom Queens för att öka intresset hos stadens innevånare..