En gång i tiden var In the Dark namnet på rollspelet som blev Bortom: Lögnens slöja. Då jag bytte namn och skaffade det nuvarande domännamnet såg jag till ha kvar den gamla adressen för att folk skulle komma hit istället. Jag ville inte att förlora besökare. Nu har det dock gått så länge så jag skulle kunna stryka det. Men gör jag det? Nix.

Istället så har det under en lång tid funnits en idé i mitt huvud om att använda adressen till något annat. Då Lögnens slöja släpptes så hade jag redan bestämt till vad och lämnade en referens till det där. Jag valde nämligen att skapa wikin In the Dark. Då jag var på LinCon med berättelsen Kräftfeber blev det ännu mer tydligt vad jag gjort då ägaren och skaparen till wikin förekom i berättelsen. Sedan LinCon har jag arbetat med att färdigställa wikin för användning och nu är tiden inne…

En del av er vet kanske att jag aldrig känt mig särskilt imponerad av wiki-fenomenet, särskilt så som det använts i rollspelssammanhang. Det har aldrig helt klickat för mig då jag inte sett en användning av wikins möjligheter som främjar själva spelet. Så varför väljer jag mig då att ge mig på det?

I grunden tycker jag att det är en utmaning att ta något som man inte gillar och sedan försöka göra något intressant av det. Det är bra mycket mer konstruktivt än att gnälla. Så med det i åtanke började jag fundera över vad som en wiki kan tillföra. För mig är det Wikipedia som visar vad en wiki egentligen ska vara, ett stort uppslagsverk med korslänkar. Det ska inte vara en plats med spelmaterial. Det har en tendens att bli oöverskådligt.  Givetvis finns det bra sådana wikis också, men jag har inte funnit många sådana.

Med andra ord, det var något liknande Wikipedia jag kände skulle vara mest givande att göra. Jag kom ihåg sajten Demons, Demons, Demons från TV-serien Angel där de listade en massa demoner från själva serien. Rollspelet (som jag för övrigt bidrog till) valde också att referera till sajten och det var en rolig sak tyckte jag. Det hade faktiskt varit ännu roligare om sajten funnits på riktigt (enligt min kännedom fanns det nämligen aldrig en sådan) på samma sätt som Cassies hemsida i Buffy faktiskt fanns online.

Det var därifrån som idén till wikin In the Dark föddes.  Jag ville ha en sida om det övernaturliga i Bortoms värld. Inte från ett aktörsperspektiv, utan från ett karaktärsperspektiv. Där karaktärerna i spelet ska kunna komma till sajten och bidra med sina egna upplevelser. Det är en plats dit de ska kunna ta sig i spelet och söka information.

Av den anledningen återfinns ingen spelinformation om varelserna där. Faktum är att all information inte ens är korrekt gentemot spelet. Varför? Därför att det i verkliga livet inte är så. Med andra ord, det är rapporter av personers upplevelser inte en guide till det exakta sättet att dräpa monster.

Förhoppningsvis kan dock sättet saker och ting beskrivs på också fungera som en inspiration för berättaren att skapa egna saker till världen. Med andra ord, wikin kan även ses som en idépool och det är själva resursen med den. För tillfället är den inte så välfylld, men det kommer med tiden att bli mer där. Tveka inte att bidra själv!

I och med att den är officiell har jag nu sett till att öppna upp sektion som beskriver Diegetiskt material, vilket är vad In the Dark är.

In the Dark hittar du här.