Under påsken gick GothCon XLII av stapeln i Göteborg. Är du inte bekant med vad GothCon är sedan tidigare? Det är årets största spelkonvent och det är där som den stora svenska högtiden firas. Nej, inte påsk. Rollspelshögtiden! Här samlas spelutgivare och spelare, amatörer och utgivare, poddare och glädjespridare. Här kommer en rapport om hur mitt konvent såg ut.

Torsdag

På torsdagen smygstartade konventet och det hölls även en GothCon-pubb med mycket mingel. Jag närvarade inte på något av dem, utan istället deltog jag i en poddinspelning som Vi Spelar Rollspel höll i och ett flertal medlemmar från de svenska rollspoddarna medverkade i. Avsnittet är inte publicerat ännu, men bästa sättet att få ta del av det är att följa Vi Spelar Rollspel på Facebook eller prenumerera på deras podd via iTunes. Upplevelsen var fantastiskt trevlig och jag hoppas att det låter lika fantastiskt som vi hade roligt kring spelbordet.

Fredag

Fredagen var min inledande dag på konventet. Under första passet hade jag nöjet att spelleda Judassjälen, årets konventsscenario, för Geekpodden. Det visade sig vara en grupp trevliga människor som tog tillvara på scenariots inbyggda dramatik och skruvade upp den till elva. Det blev konfliktfyllt, dramatiskt och härligt. Är du nyfiken på hur det gick eller vad scenariot handlade om? I så fall kan du en liten förhandstitt i deras podd då de spelade in några mindre delar av scenariot i sin podd. Resultatet hör du förstås i deras podcast.

Geekpodden spelar Judassjälen.

Jag hjälpte även till att sparka i gång Judassjälen under pass två, men då vi endast hade två lag var det mina kollegor Christoffer Hagström och Daniel Offrell som tog hand om lagem för att ge mig en välförtjänt vila. Jag gjorde sedan en butiksrunda och skaffade mig lite loot, innan jag gick till MylingSpel för att hjälpa till i butiken. Det var också där som jag äntligen kunde se hur Svart svan: Det mahariska kriget, den nya Leviathan-boken, blev i tryckt format. Jag blev inte besviken. Trycket kändes gediget och hela boken var fri från små blessyrer, vilket kändes skönt. För er som inte hade möjlighet att lägga beslag på konventet, går den nu att beställa från MylingSpel.

Utöver det spenderade jag en del tid att vandra runt i spelmakarrummet. Jag är tyvärr sämst på att mingla så det blir mindre av den varan än jag vill. Trots det lyckades jag dock ändå få mig själv till att tala en del med Fria Ligan, Krister Sundelin och Gillbringarna på Åskfågeln.

Det var hos de sistnämnda som jag fick förfrågan från Tove Gillbring om jag kunde vara presentatör på Fenixgalan. Trots att jag inte känner mig riktigt bekväm på scen så var det ändå något som kändes som en kul grej att testa på. Jag hade inte fel. Det blev en av konventets höjdpunkt att våga vara uppe på scen och det blev en liten boost för mitt självförtroende. Så även om jag inte vann något så var det ett sant nöje att vara där. Stort tack till Tove Gillbring som gav mig förtroendet och för den pepp och stöd som Gunnar Söderberg gav mig innan jag klev upp.

Grattis till alla välförtjänta vinnare! Ni kan se några av dem på videoklippen nedan.

Bästa podd

Bästa rollspel

Vill du se fler videoklipp hittar du dem på på SpelaBortoms YouTube-kanal.

Lördag

Under förmiddagen spenderade jag en längre stund i Myling-butiken, men fick även tid att tala med Mattias Johnsson från Järnringen och det ledde fram till att vi lade grunden till ett kommande Bortom Bortom-avsnitt. Traditionsenligt så passade jag även på att närvara på Vi Spelar Rollspel:s liveframträdande också. Ni får lite tjuvtitt på arrangemanget här:

Resten av dagen så var det spelledande av Judassjälen för mig, vilket sträckte sig från 15.00-02.30. Det var oerhört roliga pass, men inför nästa år får det nog bli en annan lösning. Kroppen är inte längre byggd för att palla så långa spelpass utan att få en ordentlig matpaus (jag hade typ en halvtimme på mig att rusa iväg, få i mig några mackor och sedan springa tillbaka). Det fungerade förr i tiden, men inte längre.

Hursomhaver, det första spelmötet fick en fantastisk filmisk avslutning och den andra spelpasset var ett av få spelmöten som faktiskt fick ett lyckligt slut. En kombination av tur, skicklighet och få spelare (vilket minskade risken för inre konflikter). Oerhört roliga spelmöten båda två!

Söndag & måndag

Söndagen var lugn för min del då jag lämnade konventet för att spendera tid tillsammans med min vän Marie A. Sjödin. Det blev en lugn dag där jag hade chansen att pusta ut och återhämta mig efter gårdagens dubbelpass, något som var oerhört välbehövligt.

På måndagen däremot var det full rulle igen då jag besökte Svartviken Rollspelspodd för att spela Kristoffer Warnbergs rollspel Novum Solari. Det var ett mycket trevligt spelmöte som resulterade i en dramatisk konflikt ute i rymden där inte alla överlevde. En gång är ingen gång, två gånger en slump… Sker det en karaktärsdöd en tredje gång då jag är hos dem så blir det en regel. Vem som dog? Det får ni vänta och se tills det publiceras förstås. Tills dess kan ni följa Svartviken på deras Facebook eller prenumerera på deras avsnitt via iTunes.

Överlag hade jag ett fantastiskt konvent och arrangemanget av Judassjälen gick mycket bra. Det blev värdefull feedback som leder till att det ska skruvas lite på samt läggas till en del text för att expandera det ytterligare. Enda saken som var lite tråkigt var att det i år var få lag. Inte riktigt bottenrekord, men nästan. Jag får dock tacka mina medarbetare för arrangemanget, Christoffer Hagström och Daniel Offrell, för värdefull uppbackning. Sedan vill jag förstås även säga tack även till Tina och Jörgen Engström som år efter år kommer till GothCon för att hålla igång Myling-butiken. Och så förstås stort tack till alla er som jag mötte, pratade och spelade med!

Syns vi nästa år?