Jag har länge funderat på att uppmärksamma folk på de personer på ett eller annat sätt bidrar till att göra Bortom och Leviathan på något sätt. Först ut bland dessa blir illustratören Andreas Raninger, som först kommer att synas i boken Svart svan. Häng med i intervjun nedan för att lära känna Andreas! 🙂

Porträtt på Andreas Raninger.Hur skulle du presentera dig själv?

Det är lite svårt för jag har inte någon klar bild av mig själv. Ödmjuk, lite för snäll och lite för beroende av att måla allt möjligt inom fantastik. Målandet är ett sätt att fokusera på annat och få bort uppmärksamheten från andra tråkigare saker. Social enstöring kanske?

När började du skapa illustrationer?

Jag och mina kompisar ritade så fort vi fick chansen i mellanstadiet. Det blev en hel del tie-fighters och metalscener då. Sedan i tonåren började vi spela Drakar och Demoner och Mutant och kom i kontakt med snygga omslag på boxarna och fantasy-litteratur. Jag var mer intresserad av att rita karaktärerna än att spela rollspelen till slut. Inspirerad av Boris Valejo, Michael Whelan och Keith Parkinson så började jag att måla med oljefärger. Jag sökte utbildningar men blev aldrig antagen. Jag fortsatte att måla och göra musik på min fritid och sålde tavlor mellan varven. Jag fick den stora äran att göra ett omslag till Anna Fogelbergs första bok, Drakgården. Det var en upplevelse. Jag insåg rätt så snabbt att börja jobba digitalt med ritprogram var bra mera effektivt än att pensla fram allt med oljefärger så jag bytte och har inte sett mig om sedan dess.

Kan du berätta lite om din arbetsprocess? Vad använder du för utrustning?

Jag har en Core i7 baserad dator med 16 GB ram och 240 GB SSD disk. En Wacom Intuos Pro Medium som ritplatta. Innan hade jag en Intuos 4 Large men den var lite väl stor. Adobe Creative Clouds Photo Subscription med Photoshop och Lightroom samt Daz3D och Blender. Arbetsprocessen är väldigt varierande och sträcker sig från vanliga skisser och thumbnails till ren photobashing där jag bara trycker ihop en massa bilder för att få fram en bas att jobba vidare på. Ibland jobbar jag med samma teknik som 3D motorer och ritar allt i gråskala och sedan renderar texturer på ytorna med fotografier av ytor som grus, sten, gräs, jord m.m.

Dina illustrationer kommer dyka upp i kommande verk till Leviathan. Vad kommer vi få se där?

Min förhoppning är att de kommer sprida den inspiration jag kände när jag skapade en del av bilderna. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av att måla undervattenscener men själva beskrivningen av Leviathan var så inspirerande så jag kunde inte låta bli. Man vet inte vad man möter bakom nästa undervattensklippa eller korall. Havet är stort och gåtfullt.

Bilder till Svart svan av Andreas Raninger

Har du några förebilder som du ser upp till?

Alla som verkligen brinner för något och delar inspirationen med andra utan förbehåll. De är verkligen en inspirationskälla som smittar av sig. De brukar dyka upp mellan varven när man tror att man har torkat ut fantasimässigt och plantera nya drömmar och världar.

Hur är din relation till rollspel? Spelar du själv?

Det blir inte mycket rollspelande för min del. Jag befinner mig i andra världar när jag målar och det är i stort sett samma sak för mig.

Du hittar Andreas Raninger på hans DeviantArt-hemsida om du vill se mer av hans fantastiska illustrationer.