2012, ett mytomspunnet år på grund av mayaindianernas kalender.  Det talas om undergångar och katastrofer, men jag väljer att se betydligt mer positivt på framtiden. Under 2012 väntar kraftfulla nya tag: berättelserna Anakronismer och Noas sista drag är på G och längre fram på året väntar det nya rollspelet Leviathan.

Men innan vi kommer dit tänkte jag det är dags att summera året 2011.

Då jag blickar tillbaka över förra året är det ett par saker som sticker ut. Så klart är besöket på GothCon alltid något som finns med varje år och jag skildrade mina upplevelser från konventet i fyra olika inlägg (del 1, del 2, del 3 och del 4). Inte nog med att jag fick träffa en massa underbara människor, utan jag fick också en massa värdefulla kommentarer kring Anakronismer. Faktum var att förra årets GothCon troligen var det roligaste någonsin för mig personligen.

En annan sak som var både sorglig och rolig på samma gång var att ta farväl från Mindless Gaming. Det var i och för sig ett enkelt val och samarbetet med MylingSpel är betydligt mer friare och produktivt. Tina Engström har en särskild layoutmagi som förgyllt Bortom och vi samarbetar bra tillsammans, så tack vare det fick Bortom en nytändning.

Under året fick jag ut nybörjarrollspelet Leka med Elden, vilket baserades på det första In the Dark-berättelsen jag skrev utifrån idéer av Henri Paasovaara. Berättelsen mottogs väl av Fenix med ett betyg på 14/20, vilket för mig var över all förväntan då det var ett ganska anspråkslöst projekt. Faktum var att det egentligen var Tina som pushade mig till det och är alltså en frukt av vårt goda samarbete. Idén kom nämligen redan under Mindless Gaming-eran, men det skedde aldrig något då med den. Under MylingSpels flagga blev det en realitet.

Relativt sent kom idén med att göra ett berättelsepaket på gamla konventsberättelser. Det fanns flera möjliga kandidater, men först ut kom Kolonnerna. På ett sätt är det väldigt lämpligt, eftersom det är början på slutet för metaplotten i Bortom. I sedvanlig Bortom-tradition släpptes boken i slutet av året, så jag har ännu inte fått in särskilt mycket feedback på boken i sig (även om Den fjärde kolonnen och, i synnerhet,  Den femte kolonnen tidigare varit uppskattade) utan får vänta en del inför det nya året.

Men allt har inte varit positivt. Två illustratörer har jag gått bet på. Den ena fick betalning men leverade aldrig det utlovade resultatet (tack till Martin Larsson som snabbt kunde leverera kartorna jag behövde). Den ena levererade illustrationer men i efterhand fick jag veta att resultaten jag fått var fuskverk, så kallade colleage som tagits från andra illustratörer och modifierat lite. Det var det hårdaste slaget i år och som nästan dödade min kreativitet. Lyckligtvis återfanns andra lösningar och jag tror det kan gagna projektet bilderna skulle vara till, även om det blev en dyrköpt läxa.

Så hur ser 2012 ut? Positivt! Som jag skrev i början av inlägget, två berättelser är på G och även det nya rollspelet Leviathan. Förhoppningen är också att komma igång med podcasten Bortom: Bortom igen. Faktum är att jag redan på fredag planerar att spela in nästa podcast tillsammans med John A. Jonsson. Det borde lösa problemet jag hade med första avsnittet: det blir förbaskat tråkigt och monotont att hålla låda för sig själv. Tillsammans med lite mer erfarenhet av podcastmedverkande borde det fungera bättre det här året.

Låt oss alla se fram emot ett nytt, magiskt spelår!