Idag besöker vi Utopia, grindsamhället för de rika och privilegierade i San Sebastian.

Utopia

Utopia var en storsatsning från borgmästaren under 1990-talet att få bukt med ekonomiska bekymmer i San Sebastian. Precis som med stadsdelen Lambeth Beach var målgruppen de med finansiella muskler. Man tog emellertid konceptet steget längre. Man lovade invånarna total avskildhet från omvärlden genom att skapa ett grindsamhälle, något som visade sig intressera många personer. Runt området finns det en mur som avskärmar Utopia från övriga San Sebastian. Den bevakas av Utopias egen vaktstyrka. De har även två båtar som patrullerar kustområdet utanför stadsdelen.

Området är hem för de allra rikaste i San Sebastian. Med världsledande företag som Alpha et Omega Industries och Heartstone & Winter finns det ett behov för ett flertal högt anställda att få en lugn, avslappnad fritid. Utöver dessa finns det även många andra inflytelserika personer i staden med liknande behov. Några exempel på andra medborgare i Utopia är prominenta politiker, lovprisade skådespelare, välbetalda professorer, framstående företagskommunikatörer och kända konsulter.

Utopia är ett eget samhälle med ett eget shoppingcentrum med exklusiva butiker och dyra restauranger. De har även egna skolor, vars högsta utbildningsnivå finns på Castillion High. Tennis, gym och pilates är vanliga aktiviteter hos innevånarna. Det finns dessutom en småbåtshamn där de rika har sina båtar dockade. Inte långt därifrån ligger klubben där de förmögna kan mötas och koppla av tillsammans. Där sker också flera affärsöverenskommelser under inofficiella samtal. De som vill göra affärer och inte lever i Utopia har definitivt ett klart handikapp gentemot de som gör det.