Jag har tidigare skrivit om den döda rollspelsmarknaden, men nu är det dags att återvända till den. Allt började då Tina Engström, en av ägarna av det nystartade rollspelsförlaget MylingSpel, skrev en krönika om läget på rollspelsmarknaden på sin blogg. Det dröjde inte särskilt lång tid innan inlägget var väldebatterat i vrållådan på Rollspel.nu. Det riktades oförtjänt mycket kritik mot det, vilket fick Tina att skriva ytterligare ett inlägg i debatten.

Överlag tycker jag Tinas artikel sätter fingret på problemet: den svenska rollspelsmarknaden är, om inte döende väl i koma. När jag skriver så menar jag förstås den kommersiella marknaden. Drakar och Demoner hamnade i malpåse och Riotminds ska nu minska produktionskostnaderna med en nätsatsning istället för böcker. Noir har stendött, Mutant är borta och Coriolis har inte hållit ett högt produktionstempo. Det finns helt enkelt inte en marknad för de stora rollspelen längre – och det drabbar även dem små.

Att säga den svenska rollspelsmarknaden är död är dock att överdriva. Det finns väldigt många små aktörer som säljer via Lulu och liknande. På så sätt är marknaden större än någonsin: aldrig tidigare har så många olika rollspel funnits tillgängliga. Några exempel är Version Noll, Matiné och Evolutionens barn.

Till skillnad från de debattörer som varit negativa mot Tinas blogginlägg tycker jag att vi behöver en stor kommersiell marknad. Det ökar nämligen intresset för andra rollspel också. Så har ni idéer om hur vi kan öka den kommersiella marknaden för existerande rollspel, tveka inte att komma med förslag!

Tina valde till exempel att starta en samlingsplats för alla svenska rollspel som säljs på Lulu (har du ett svenskt rollspel och inte gått med, skäms!). Andreas Rönnqvist har börjat fundera på en mötesplats och handelsplats för svenska rollspelsskapare och arbetar nu med en ansökan till Sverok. Och så har vi Mikael Bergström som tänker utanför lådan här, här och här. Själv gör jag som Tina säger: köper mer svenska rollspel. Vad kommer du göra för marknaden?

Edit: Nu har Magnus Edlund på Piruett.se gett sig in i leken också!