Som tidigare utlovat, nu är det dags att tala om vad som egentligen hände på GothCon. Vad blev arrangemanget konsekvens och uppnåddes målen om den där valfriheten som jag strävade efter? Läs vidare!

Innan vi går in på karaktärernas handlingar och konsekvenser vill jag ta tillfället i akt och prata lite om de två akterna: 223 och Offer. Det var de två akterna som aktörerna fick välja mellan – eller i alla fall där berättaren hunnit plugga in båda. 223 var upplagt som en konspirationsthriller i all ensamhet, medan Offer i högre utsträckning var ett mystiskt drama med social interaktion. Min spontana gissningar var att 223 skulle bli den populäraste akten av Metamorfos, men det blev väldigt jämnt fördelat: 5 grupper spelade 223 och 4 spelade Offer. Lite förvånande.

Metamorfos som berättelse handlade om två mäktiga drömlorder: Auberon och Oberon. Det var två bröder som tvistade om den ökände seriemördaren Ripper. För Auberon var han ett hot mot mänskligheten, medan Ripper var deras frälsare i Oberons ögon. Eftersom bröderna alltid måste vara överens för att genomföra sina planer och inte kunde kompromissa, bestämde de sig för att avgöra tvisten med ett spel.

Brödernas spel gick ut på att dra in människor i drömvärlden för att där utsätta dem för prövningar. Prövningarna i sig var skapta så att människorna i dem skulle vara tvungna att ställa sig på antingen Auberons eller Oberons sida. Den bror som fick flest människor på sin sida i slutänden, var den som fick bestämma om man skulle hjälpa eller stjälpa Ripper.

Det var premissen för Metamorfos. Berättelsen handlar om drömlordernas kamp och hur karaktärerna blir en del av deras spel. Ovetande väljer de sida och bestämmer även Rippers öde, något som kommer att påverka framtiden i Bortom.

Som om inte det vore nog, vissa av karaktärerna man kunde spela har en stark koppling till Bortoms metaplott och utifrån aktörernas val kan deras roll i den förändras. Nedan beskriver jag de olika grupperna av karaktärer och vad som deras handlande fick för konsekvenser.

De otraditionella

Jack Rozier: Fransk luffare som sett mycket av världen.
Zhong Liao: Skicklig kinesisk stridspilot med starka nationalistiska känslor.
Ezra Kahn: Judisk utredare åt Sällskapet som saknar en gammal vän.
Marleen Heche: Amerikansk domare vars familj slagits itu av en sann mardrömsman.
Joseph Riley: Aboriginsk shaman som hört talas om Tystnaden.

Efter att ha vaknat upp tillsammans i drömmen började de utforska Bremsvik, men snart skar det sig rejält mellan Zhong och de andra. Zhongs ständiga anklagelser om att de andra var ”onda amerikaner” blev för mycket för dem. Istället var det Jack som tog befälet, även om Marleen gjorde sina försök att få kontroll över de andra.

Deras handlande spelade rätt in i Oberons händer och vips hade denne fem personer på sin sida. Drömmen var dock något som förenade Jack, Ezra och Marleen då de sökte upp varandra efter den för att gräva djupare i omständigheterna de upplevt i drömmen.

De med Hope

Laura Summers: Före detta Faith-äldste som numer tros vara död.
Martin Cross: Dödsförklarad Faith-agent och fd. Polis.
Samantha Cross: Dödsförklarad Faith-anställd sjuksköterska.

Den sammansvetsade gruppen gjorde sitt bästa för att förhindra offret som var på väg att ske i Bremsvik. De anade visserligen inte vad byborna var kapabla till, men de tvekade inte i sitt ställningstagande. Oberon var den solklara segraren och ytterligare tre personer stod på hans sida.

Drömmen som de tre hade var i alla fall nog för att de tillfälligt tog en paus i sitt utredandet av Orden. De bestämde sig nämligen för att bege sig till Bremsvik och undersöka den övergivna byn. Kanske skulle de till och med finna spår på Ritveria, den skrämmande gestalt som Martin sett i drömmarna. Vistelsen i Bremsvik kommer dock få betydelse i framtiden.

De stabila och mindre stabila

Marcus Füller: Städare åt Sällskapet som blev uppfostrad av en mycket sjuk familj.
Min Kwan: Fanatisk ockultist som vägrar att kompromissa för att nå sitt slutliga mål.
Professor Jeremiah Ford: Erkänd antropolog och arkeolog som dragit sig tillbaka från den akademiska världen.
Gavril Negrescu: Rumänsk vapenhandlare som nyss släppts fri från fängelset.

När de fyra vaknade upp i en mörk källare var det en trevande allians som skapades. Det starkaste bandet var mellan de två akademiska genierna, Min och Jeremiah, som hört talas om varandra tidigare i karriären. Tillsammans började de fyra undersöka Bremsvik och även om det kantades av en del mindre konflikter blev det aldrig ett hinder för samarbetet.

I slutänden var det Marcus som bestämde i vems favör drömmen föll hos. Efter att ha mött den mystiska Sasha Mitchell ett flertal gånger (vilket inte var någon mindre än Oberon), hade viss misstro skapats mot henne. Marcus spelade med andra ord Auberon rätt i händerna och gav denne fyra personer.

Återkomsten till det vardagliga livet var relativt normalt för Marcus och Gavril. Den förstnämnde rapporterade om sina upplevelser till Sällskapet, medan den andra fortsatte planera sin personliga hämnd på de som satt dit honom. Min och Professor Ford däremot fann varandra och bestämde sig för att samarbeta för att stoppa den ondska som respektive person jagade, någonting som definitivt kommer påverka framtiden i Bortom.

De utsatta och sjuka

Selene Spectre: Odödlig landsförrädare.
William Sjödahl: Psykiskt störd man med skev verklighetsuppfattning.
Ralph Meekes: Ung misshandlad pojke som är övertygad om att han är en (kvinnlig) ängel.
Ed Wohan: Stum, vanställd uteliggare som de andra hemlösa kallar för monstret.
Stan McNorman: Facklig representant på företaget Duncan Wilburs.

Ingen av karaktärerna tog en tydlig ledarroll då de vaknade upp i Bremsvil. Dock kom de alla att förenas av en sak: tron att Ralph var galen. Det steg till extremen då han med kniv i handen började predika om han var en ängel och de andra skulle dö för att de syndat. Ralph gick så långt att han skar upp Selenes hals. Mäkta förvånad kunde dock Ralph se halsen läkas omedelbart. Tystlåten och skamsen gjorde Ralph inte något motstånd då Ed slog honom med knytnäven.

Deras val stödde Oberon som vann fem själar till. Av karaktärerna var det endast Ed som lät drömmen påverka honom i hög utsträckning. Han påbörjade sin jakt efter en organisation som inte existerade, någonting som tillförde honom ytterligare en tragisk dimension.

De med intrigerna

Viktor ”Ville” Bonnier: Rikemansbarn som drev en reklambyrån.
Jessica Gustafsson: Kreativt ansvarig med drömmar om en röd revolution!
Stefan Bauer: Homosexuell nörd som inte klivit ur garderoben ännu.
Antonija Ladan: Skicklig filmare med ett öga för det morbida.
Dan Ljungberg: Ljudtekniker med ett brottsligt förflutet.

I början då de vaknade upp höll de fem samman och lite grann för sig själv. När de väl började interagera med de andra var det början till slutet. Gruppdynamiken fullkomligt exploderade då alla mörka hemligheter kom fram.

De valde att inte ingripa i vad som skedde i Bremsvik. Det gjorde att Auberon kunde få fem personer till på sin sida. Drömmarna gav dock starka konsekvenser då alla valde att bryta med varandra, vilket gjorde att Ville försatt företaget i konkurs efter att ha tömt det på pengar.

Dan blir vansinnig över det och mördar Ville, vilket gör att han hamnar i fängelset igen. Resten av personerna sprider sig med vinden och försöker börja nya liv. Stefan kliver ut ur garderoben och börjar leva som öppet homosexuell. Han gör även vissa efterforskningar om upplevelserna som både skrämmer och fascinerar honom, något som i framtiden kommer leda honom till sin livs kärlek. Antonija och Jessicas liv är dock inte lika klara vid det här laget: de har dock båda blivit arbetslösa samtidigt som de lidit av ett kraftigt psykiskt trauma. Framtiden kunde se bättre ut för dem.

De med egna idéer

Andronikos: Vacker grek som sysslar med kriminell verksamhet.
Tom-Sandy Denison: Verklighetsförvirrad vaktmästare.
Broder Dominicus: Pacifistisk och fundamentalistisk munk.
Stephen King: Pensionerad företagsledare som njuter av livet.

Mycket av gruppens upplevelser i Bremsvik förblev ett mysterium. De fyra aldrig fick ett klart grepp om vad som pågick. Istället blev de väldigt osams i slutet, vilket knappast hjälptes då Andronikos sanna identitet avslöjades som något annat än den vackra grek han utgav sig för att vara.

Deras interna konflikter förhindrade Oberons försöka att norpa åt sig dem, vilket gjorde att Auberon fick ytterligare fyra personer.

De som sett sanningen

Jessica Paige: Fanatisk demonjägare.
Mary Paige: Jessicas mycket kapabla, brådmogna dotter.
Jordan Taylor: Historiestudent som fått sitt förflutna utraderat.
David McEvanes: Skotsk elitsoldat som fått sitt förflutna utraderat.
Bill ”Bull” Lemon: Bilmekaniker med ett brottsligt förflutet.

För de flesta blev inte själva uppvaknandet i den främmande svenska byn någonting märkligt. För alla, utom Bill, var det övernaturliga en vardag och en simpel kidnappning var långt ifrån obegripligt för dem. Stackars Bill däremot undrade mest varför han hamnat där, men trots förvirringen fungerade han rätt bra ihop med de andra.

Varken Auberon eller Oberon lyckades dock binda karaktärerna till sin sida, utan de fem valde helt enkelt sin egen väg. De lärde sig alla sina läxor, i synnerhet Jessica som började att trappa ned på demonjakten. Allt för att se till att Mary skulle få den mer kärleksfulla mamman hon drömde om.

Drömmarna verkade dock ha påverkat dem alla i olika utsträckning, för de bestämde sig för att söka upp varandra och diskutera igenom vad som hänt. Alla utom Bill, som istället verkade vilja förtränga allt som en dröm. Problemet var dock att Bill var den enda med ett fast hem, vilket fick till resultat att alla dök upp hos honom. Motvilligt tog han emot dem och deltog i diskussionerna om vad drömmen egentligen kunde betyda.

Dock svor David och Jordan aldrig att sluta sin kamp att stoppa Professor Ford!

De med engagemang

Jorge Juarez-Spinoza: Ensam byggarbetare från Costa Rica.
Randall de Salareff: Hamnvakt med polisdrömmar .
Geraldo Aquilar: En äldre, konservativ fiskare.

De tre fann tidigt varandra då de vaknade upp i Bremsvik. De samarbetade väldigt väl, särskilt sedan Randall övertalat de andra två om att de var utsända på ett heligt uppdrag för att stoppa häxan som fanns i Bremsvik. När de fick reda på hur byns innevånare planerade att förgöra häxan, blev de dock inte lika säkra längre. De bestämde sig istället för att sätta eld på kyrkan och såg därmed till att 3 själar knöts till Oberon.
Randall och Gerardo talade aldrig om drömmen efteråt, men de försökte leta upp Jorge efteråt. De fick då reda på hur han funnits mördad med en kniv rätt igenom ögat ända in i hjärnan. Som om det inte vore skrämmande nog, hade Jorge mördats i drömmen på exakt samma sätt. Plötsligt verkade inte nätterna lika rogivande som de varit tidigare…

De som lider

Michael Voorhees: Paranoid konspirationsteoretiker.
Amy Carpenter: En flicka sänd från framtiden för att utföra ett mycket viktigt uppdrag.
Dania Cruz: Nedbruten forskare på Alpha et Omega Industries.
Morgan Carradine: Handlingskraftig FBI-agent.
Nikolaj Vasiljev: Pensionerad KGB-agent.

Bland de fem som vaknade upp i en mörk källare fanns det starka viljor, särskilt hos männen. Samtliga av dem verkade vilja ta kontroll över gruppen. Nikolaj såg sig som en självklar ledare, men de andra verkade istället lyssna på Morgan. Kanske var det för att alla i gruppen fann något som band dem samman i det korrumperande läkemedelsföretaget Alpha et Omega Industries. Alla utom Nikolaj.

När de alla sedan vaknade upp från ett anfall som skett i Bremsvik var Nikolaj den enda som var fri. De andra var fastkedjade i stolar, vilket plötsligt gav Nikolaj all makt. Han var övertygad om att de andra var ett hot mot Ryssland. Trots grova förhörsmetoder vägrade dock de andra att erkänna sitt uppdrag mot Moder Ryssland. Hans värv ledde dock fram till att han avrättades och när han vaknade upp var det med rejäla smärtor. Nikolaj kontaktade givetvis sina kontakter inom KGB och försökte varna dem om det globala hot som existerade, men möttes med skepsis och ett artigt avhysande.

De andra däremot ställde sig mot Auberon i drömmen och delade därmed ut fyra nya själar till Oberon. Väl tillbaka bestämde sig Morgan för att kontakta de andra i ett hopp att finna ett sätt att motarbeta den konspiration som Alpha et Omega Industries var inblandad i. Han fick tag i Dania, som slutat sitt arbete på företaget, och Michael, som bestämt sig för att hålla låg profil. Hur mycket de än försökte finna Amy var hon dock helt spårlöst försvunnen. Det var som om hon aldrig hade existerat…

Sammanfattning

Hittills är det Oberon som har tagit ett stadigt grepp om spelet. Sammanlagt har 38 personer värvats in i drömspelet och av dem tillhör 20 Oberon. Auberon är dock inte alltför långt ifrån med sina 13, så det är fortfarande en väldigt jämn kamp.

Men hittills verkar det som om drömlorderna kommer att stödja seriemördaren Ripper att fullfölja sin plan. Det enda vi vet om Rippers plan är vad som avslöjats i tidigare moduler. I Den femte kolonnen finner han sin femte och sista kolonn, år 2019. Men vad händer efter det? Ja, det står ännu skrivet i stjärnorna.