Bättre sent än aldrig? Nu kommer i alla fall summeringen av förra året för Bortom! Även om Bortom kom ut året innan, i början av december närmare bestämt, var det under 2009 som saker och ting verkligen började hända.

Recensioner och Fenix

I december 2007 släpptes Bortom: Lögnens slöja och det var därför både roligt och förvånande när Fenixs läsare röstade fram rollspelet till det bästa rollspelet 2007 i början av året. Oväntat och roligt.  Sett till recensioner så sträckte rollspelet sig från okej till bra.

Under året hade Bortom även två bidrag med i speltidningen Fenix. Först och främst Magruder-konspirationen, vilket du kan ladda hem härifrån. I övrigt var det en kort artikel om vad som förväntades från Visioner och fantasier. Jag hade egentligen hoppats att få ihop någonting djupare än de två bidragen, men det verkliga livet och de många konventen tog för mycket energi från mig.

Konventen

Det som främst stod på mitt schema under året var att ta itu med konventsberättelserna. CalCon dök upp väldigt sent på min agenda, men efter att jag fått klart för mig att konverteringen av Tårarnas bägare kunde göras kändes det genomförbart. Jag förtydligade lite saker och adderade en djupare dimension i det hela för att få ihop det med konventets historiska tema.

Lite extra bilder behövde berättelsen dock kompleteras med och jag bad Daniel Thollin om hjälp igen. De nya bilderna visade också hur mycket han utvecklas med tiden som illustratör. De flesta bilderna är från det första bidraget han gav till Bortom, vilket är betydligt enklare än de nya. Mycket positivt när man ser hur mycket en person har hunnit utvecklas.

Jag är inte helt nöjd med berättelsen idag. Missförstå mig rätt, det är en helt okej traditionell skräckberättelse. Bitarna till den unika Bortom-stämningen finns där, men det är inte det bästa exemplet på att förmedla rätt stämning. Å andra sidan är det alltid lätt att vara efterklok.

Vad jag däremot inte var nöjd med från början var Den femte kolonnen, berättelsen till GothCon. Aldrig har jag haft så svårt att få ur mig en berättelse. Inte en enda gång sedan jag började skriva sådana 1994. Jag hade från början många idéer i huvudet om vad som skulle ske. Ursprungligen var tanken att den skulle bestå av fyra akter istället för två. Karaktärerna skulle i slutet av den extremt korta akt 2 (som nu i princip är slutet på akt 1) få göra ett vägval. Beroende på vilket val de gjorde skulle de få uppleva antingen akt 3 eller 4. Nu blev det inte så. Jag slog ihop båda akterna mest för att jag körde fast och förlorade tid.

Speltesterna gick inte bra. Andra speltestet var bättre än det första, men båda speltesten var i mina ögon katastrofer. De rätade dock ut problem med berättelsen, vilket visar hur viktigt speltest är. När jag väl kom med Den femte kolonnen till GothCon var det inte speltestat för mig i nuvarande form, vilket är ovanligt. Å andra sidan visade det sig som om berättelsen faktiskt höll god kvalité och så här i efterhand är jag betydligt mer nöjd med det.

Den femte kolonnen är början på slutet av den bakomliggande berättelsen i Lögnens slöja, vilket jag troligen kommer gå djupare in på i Gaias hjärta. När jag väl visste vad jag ville släppte mycket av blockeringen jag hade. Tack och lov. Berättelsen kommer förhoppningsvis upp under februari.

Däremot var skrivandet av Kräftfeber till LinCon betydligt lättare. Grunden var redan färdig eftersom jag använt berättelsen då en reporter besökte ett av mina spelmöte,  vilket du läser mer om här. Det var första gången jag besökte LinCon och spontana känslan var att det var betydligt mindre än GothCon.

I grunden gick arrangemanget hyfsat bra och berättelsen togs emot rätt väl av aktörerna. Den var betydligt mer jordnära än vad Den femte kolonnen var. Tanken var istället att förmedla miljön på ett intressant sätt. Samtidigt fick jag in en del saker som presenteras närmare i Visioner och fantasier, drag som mottogs väl av spelarna. Berättelsen i sig har lösa kopplingar till Nattljus och jag konstruerade det med åtanke att det skulle gå att spela i väntan på akt 2.

Jag hade inte tänkt dyka upp med Bortom på Stockholms spelkonvent. En av spelledarna från GothCon, John A. Jonsson, var dock sugen på det. Jag försökte få möjlighet att närvara, men det gick tyvärr inte av många skäl. Däremot så tog han på sig rollen som arrangör. Han pitchade en idé och jag en annan, vilket fick oss att hamna någonstans mitt emellan. Berättelsen blev Den fjärde kolonnen, en fristående prequel till Den femte kolonnen som är betydligt mer lågmäld än sin efterföljare.

Faktum är att både Den fjärde kolonnen och Kräftfeber är mer representativ för de vanliga berättelserna i Bortom. De är mer rotade i vardagen och har en skräck som är mer rotad i samhället, än den mer episka och storslagna känsla som Den femte kolonnen har. Å andra sidan utspelar sig berättelsen 2019 så det är inte helt konstigt.

Sammanlagt blev det fyra konvent i år, vilket i sig är ett rekord. Jag var närvarande endast på två men det var 100% fler konvent än vad jag brukade bevista på ett år.

Rollspelsdöden och årssummering

Där Bortom började med en hyfsad försäljning så avstannade den tyvärr helt när den svenska rollspelsmarknaden helt verkade dö. Jag tog upp det både här och här. Förhoppningsvis kommer 2009 bli ett betydligt bättre år för rollspel generellt och Bortom i synnerhet.Vi behöver sprida ordet ännu bättre och få igång buzzen igen. Så tipsa dina vänner och passa på att köp spelet om du inte redan gjort det!

Det var också en hel del som jag hade hoppats hinna göra, men som inte lyckats med. Till exempel att få klart Hope eller någon av kortromanerna. Så för att summera året… Ett mellanår på många sätt. Tyvärr. Ambitioner fanns men livet kom emellan. Men nu är ett nytt år och nu gäller det att uppfylla mina nyårslöften.Vi får se hur många jag uppfyllt i nästa krönika!