Sådär. Nu är årets GothCon-berättelse, Den femte kolonnen, inskickad och det är bara att luta sig tillbaka. Eller är det verkligen det? Aldrig tidigare tror jag att ett speltest gett mig så saftigt med information för att förbättra en berättelse.

På ett konceptstadium har jag sällan haft en tydligare struktur till en berättelse. Sedan då det kom till att faktiskt skriva det så visade det sig vara betydligt svårare.  Det blev inte bättre med att jag hade dåligt med tid i övrigt. Jag fick korta ned och skriva om berättelsen ett flertal gånger innan jag slutligen fick ihop en version som jag kunde speltesta.

Jag var inte nöjd efter första speltestet men fick massor med insikt till hur det kunde förbättras. Framför allt var det två saker som jag var missnöjda med – berättelsens längde och slutet. Längden tvingade mig till att klippa bort en hel del material, så myckett jag kommer använda det för en helt egen berättelse som utspelar sig parallellt med Den femte kolonnen. Slutet däremot var dåligt strukturerad, vilket dock löstes med att jag flyttade om scenerna något. En annan sak jag gjorde var att stryka en av de ursprungliga karaktärerna och la in en ny. Med en bunt ändringar återvände jag sedan till nästa speltest bara två dagar senare.

Berättelsen fungerade mycket bättre den här gången men speltestet visade också att en del finjusteringar som behövde göras. Jag strök ytterligare scener och händelser, för att ersätta dem mot andra. Det gav berättelsen en bättre rytm och jag kunde därmed lämna över det till andra speltestare som gav sin kritik på det. Tack vare Marie A. Sjödin, Carl Odhnoff, Viktor Nyberg och Tomb Svalborg kom det in ytterligare kritik som arbetades in i det hela.

Nu, efter ett långt stadium av speltest och redigeringar, så är jag faktiskt okej med slutresultatet. Det var ett hårt arbete, troligen ett av de hårdare jag någonsin haft att göra, och jag hoppas att alla spelgrupper på GothCon kommer lägga märke till arbetet med det. Har de en riktigt god spelstund så är jag nöjd. 🙂

PS. Vi behöver fortfarande fler berättare, så ni som kan tänka er att ställa upp får gärna kontakta mig!