Titeln ligger lite i tiden för mig. Jag var nämligen på bio i förrgår och såg 28 veckor senare, en helt okej film. Men det är inte den som är anledningen till posten. Istället är det för att den 15 september var dagen då allt började.

Bortom fick nämligen sin premiär just den här dagen, år 2000. Då kallades det dock för In the Dark och var egentligen inte mer än 10 sidor av inte särdeles tajta regler. Ingen kampanjvärld eller stämning, utan som många andra nybörjare trodde jag att det var reglerna som var det viktigaste. Det tycker jag inte i dag. Tiden har vänt på det för mig – världen och stämningen är i dag betydligt viktigare.

Jag saknade inte en idé om vad jag ville göra utan hade en stämning i huvudet, men istället för att introducera den i reglerna gick jag direkt på berättelserna. Det är också troligen på grund av just satsningen på berättelserna som Bortom kunde hålla sig vid liv. Till skillnad från många andra independentrollspel som kom då och aldrig blev mer än ett ogenomtänkt manus. Det ska erkännas att reglerna i det här stadiet var likadana i Bortom.

Men istället så pressade jag vidare och jag tror att det underlättade att kunna luta sig åt berättelserna. De blev en sorts krycka för att hålla mitt eget intresse uppe – samt andras. Det visade för dem att jag verkligen ämnade att satsa på spelet och att det kunde vara värt att hänga med. Jag tror det var en av de främsta sakerna som skilde Bortom från konkurensen.

Under de sju år som gått har jag fått en hel del erfarenhet – både i själva skrivandet och utformandet av en värld. Sju års arbete med konceptet bär jag med mig in i nästa fas, då Bortom slutligen skickas iväg till tryckpressarna. Det är erfarenheter och insikter som kommer vara värdefulla i att försöka skapa nya intressanta moduler. Förhoppningsvis kommer ni följa oss från nätet till spelbutikerna – om ni gillade berättelserna tidigare så tror jag inte ni blir besvikna. Är ni inte redan bekanta med dem? Ja, då är det ett utmärkt tillfälle att bekanta er med dem! 😉

Nåja… Grattis på sjuårsdagen, Bortom!