Kolonnerna är två berättelser som kan spelas separata eller tillsammans. Den fjärde kolonnen handlar om några Faith-agenter som utreder ett hemskt ritualmord och ett par utredare ur The Society of Metaphysical Research som kommer över en mystisk ockult bok. De två gruppernas olika intriger vävs snart samman och leder dem ut i vildmarken i jakten på svar.

18 år senare utspelar sig Den femte kolonnen där ett par medlemmar från organisationen Skuggstaten anländer till en övergiven stad i Alaska. De är där för att finna den försvunna kvinnan Jordy Chase som kan hjälpa organisation i sitt mål att öppna mänsklighetens ögon. Spåren efter Jordy visar sig leda långt ned under jorden.

Boken

Boken innehåller följande:

  • Två kompletta berättelser med flertalet speldokument.
  • En översiktlig beskrivning av städerna Clarksville och Winetka.
  • Tips om hur ni spelar de två berättelserna med samma karaktärer.
  • Introduktionen till Tystnaden, början till slutet av metaplotten till Bortom: Lögnens slöja.
  • Ett nytt övernaturligt väsen som går att använda i egna berättelser.

Själva boken är tryckt i formatet crown quarto (något mindre än A4) med mjukpärm. Inlagan är svartvit och ligger på 92 sidor. Hela boken är digitaltryckt.

Trivia

Kolonnerna var ursprungligen två konventsberättelser som arrangerades under 2008. Den femte kolonnen arrangerades på GothCon XXXII och Den fjärde kolonnen arrangerades på Stockholms Spelkonvent 2008. Ursprungligen var båda berättelserna helt annorlunda i sitt upplägg. Den femte kolonnen var tänkt att ha en inledande akt som alla började med, men sedan ha två olika akter som gav helt separata slut. Robert hade stora problem att få ihop det dramaturgiskt och tidsmässigt, så han valde att plocka ihop de två idéerna i en akt istället. Den fjärde kolonnen i sin tur var ursprungligen frikopplad från kolonnerna då idén pitchades av John A. Jonsson. I takt med att arbetet på berättelsen började vävdes de dock ihop, då berättelsen visade sig passa bra in i metaplotten. Länken uppskattades av de spelgrupper som spelade båda under året.

Boken blev även framröstad till årets bästa rollspelsmodul 2011 av speltidningens Fenix läsare.