Äntligen!

noassistadrag_small2001 skrevs de första orden på den berättelsen som kom att bli Noas sista drag. Den skrevs ursprungligen till rollspelet som kom att bli Bortom: Lögnens slöja, nämligen In the Dark. Berättelsen var en av de mest populära som skrevs till rollspelet och var ett av skälen till att rollspelet vidareutvecklades. Jag fick nämligen väldigt mycket feedback på den första akten i berättelsen, vilket gjorde att jag fortsatte att skriva akt på akt tills den femte akten var klar. Det var dock bara första anhalten i berättelsens resa.

12 år senare har denna resa nått sitt slut. Det har varit en lång process där jag gått från att vara en orutinerad och ostrukturerad skribent till någon som faktiskt vet vad han pysslar med och har en plan. På många sätt dokumenterar Noas sista drag hur jag utvecklats som författare på många sätt: från att förlitat mig på klichéer som ny i skräckgenren till att ha funnit min egen berättarstil som jag vågat förlita mig på.

Arbetet med att uppdatera berättelsen till Bortom: Lögnens slöja från In the Dark har tagit tid. Det har inte bara varit regelmässiga förändringar, utan även stämningsmässiga saker såväl som dramaturgiska har finjusterats. Mest tid har dock spenderats på att revidera språket. Gud ska veta att jag skriver bättre idag än vad jag gjorde för över 10 år sedan. Jag har gått igenom texten en handfull omgångar vid olika tillfällen, haft externa korrekturläsare på det och, framför allt, Jörgen Åkerklint och Tina Engström  har varit änglar att gå igenom den sista vändan vid sättningen.

I måndags skickades Noas sista drag till tryckeriet. Förhoppningsvis går den att köpa på GothCon under påskhelgen, men redan nu går det att köpa boken via PDF på MylingSpels hemsida. För karaktärerna är berättelsen en episk resa, men det är det även för de som är intresserade av Bortom (och In the Dark innan dess). För mig är det en otroligt förlösande känsla att äntligen få slå igen pärmarna för den här berättelsen och betrakta den som färdig.