Igår var det officiellt slut i samarbetet mellan Bortom och Mindless Gaming. Det var inte resultat av något gräl eller liknande, utan det handlade snarare om ett lugnt avsked mellan två vänner. Resan som gjordes tillsammans påbörjades för länge sedan och jag tänkte att det kunde vara en bra idé att se tillbaka på den tiden nu.

Efter att Thord Daniel Hedengren lagt ned Alltid Attack Förlag var det Tina Engström som kontaktade mig. Hon bad mig kontakta Daniel Olsson på företaget och höra om han var intresserad av att ge ut Bortom. Jag hade då skickat iväg ett mejl till Järnringen för att förhöra mig om möjligheterna om utgivningen via dem, men Mindless Gaming nappade direkt. Jag minns än idag det långa telefonsamtalet jag hade med Daniel om visionen som var tänkt. Rollspelet nådde inte riktigt fram dit i den tryckta boken. Fokuset blev lite för brett.

En annan intressant detalj som jag blev påmind om nyligen var vår diskussion om hur Daniel ville få ut spelet via icke-traditionella källor så den nådde nya målgrupper. För att göra det bad han mig att undvika att använda en av illustrationerna som Reine Rosenberg hade gjort. Ni kan säkert förstå varför:

Jag hade inga problem med att lyfta ut bilden på den offrade Emiko då. Idag är jag glad att Daniel bad mig om det. Inte för att det är något fel på Reines bild, men jag vet inte om det är en bild för grundreglerna. Det här är för övrigt den enda gången som jag faktiskt blev ombedd att ändra innehållet. Mindless Gaming har alltid varit noga med att låta mig sköta Bortom så som jag vill.

Så det är också en stor del av mitt fel att Bortom inte sålde riktigt så bra som de hoppats på. Sammanlagt har kanske runt 175 exemplar sålts, även om jag för tillfället inte har de exakta siffrorna tillgängliga. Mindless Gaming hade hoppats på en högre försäljning. Det hade troligen gått att göra också – om jag faktiskt fått ut en del böcker precis efteråt. Nu tog det nästan tre år innan Visioner och fantasier släpptes. Det är givetvis för lång tid och det är bara mitt eget fel.

Försäljningen som började rätt starkt, tvärdog sedan helt. I och för sig var det i samband med den stora rollspelsdöden och ingenting sålde. Men försäljningen återhämtade sig inte till fornstora dagar. De hundratals som äger grundreglerna var givetvis den målgruppen som man borde prioritera nu tänkte jag. Att se till att saker och ting kommer ut. Jag började tänka i de här banorna då Visioner och fantasier var färdigt. Vid den här tiden var intresset lite svalare hos Mindless Gaming av förklarliga skäl.

När Tina valde att lämna Mindless Gaming och bilda MylingSpel så kände jag mig lite ensam kvar. Det var Tina som layoutat alla böcker och det var hon som jag arbetat mest tillsammans med. Det var då som jag började känna mig lite låst. Tack och lov hade Daniel inga problem med att släppa tillbaka licensrättigheterna till mig.

Det naturliga valet för mig var att då söka mig till MylingSpel. Tina betydde väldigt mycket för mig: inte bara för hon hjälpte till med layouten, utan för att hon blivit en god vän med tiden. Det är hon som jag samarbetat med närmast och det var också varför jag tog tid ur mitt skrivschema att faktiskt skriva ett par äventyr till En Garde!

Nästa kapitel i Bortom:s historia öppnas idag med andra ord. Hos MylingSpel.  En av de första sakerna som sker är att Visioner och fantasier kommer att finnas till försäljning igen, via print on demand. Alla ni som missade att förhandsköpa den kommer att kunna köpa den direkt från MylingSpels butik eller från Lulu.

Nästa nyhet antydde jag tidigare, men nu är det officiellt. Leka med elden, den näst äldsta berättelsen till Bortom, har utvecklats till ett eget nybörjarrollspel. Det är löst baserat på Bortoms regler, men väldigt förenklade och inspirerade av statistreglerna från Visioner och fantasier. Det är ett litet häfte som är tänkt att kunna användas av några personer som är oinvigda i hobbyn ska kunna få en försmak på hur det kan vara.

Utöver det så väntar nya möjligheter att utforska. Det är en spännande tid framför oss, så nu kör vi så det ryker!