Som jag sa för två månader sedan är rollspelsmarkanden just nu inte särskilt levande. Nu har Sveriges bästa rollspelsblogg, Järnringens Inblick, skrivit följande:

Vi är inne i en olycklig kommersiell lågkonjuktur på svenska rollspelsmarknaden.

Det är tyvärr onekligen sant att det är så. För inte så länge sen kom nyheten om att Riotminds, som har Sveriges mest eftertraktade rollspelsvarumärke (Drakar och Demoner), att de för tillfället la verksamheten på is. Att marknaden är livlös tror jag också är en bidragande faktor till det, även om de inte skriver det rätt ut.

Det är synd, för som Järnringen skriver tror jag vägen ut ur det är att fortsätta satsa. Bra moduler till många rollspel, hitta nya målgrupper, få ut mycket gratismaterial på nätet och så vidare.

Enda saken jag tycker är synd i deras inlägg är att de endast fokuserar på att lösningen ligger hos de rika förlagen. Tydligen verkar lösningen ligga enbart i lägga ut hundratusentals kronor på modulerna. (Att de tar upp Riotminds i blogginlägget är olyckligt av skäl som förklarats ovan.)

Som sagt var, det är bra men jag tror det är långt ifrån det enda som räknas. Vi behöver en bredd och vi behöver nya kanaler för att locka in fler köpare.

Mindless Gaming (och andra aktörer som också är mindre till storleken) erbjuder något som inte de stora förlagen gör. Visioner och fantasier som är på gång till Bortom kommer att erbjuda ett sätt för aktörerna att utveckla sitt rollspelande som inte finns hos traditionella rollspel (men som ändå erfarna rollspelare är bekanta med). Tanken är helt enkelt att stödja utvecklandet hos nya spelgrupper att hitta nya visioner för sitt rollspelande och få deras fantasier att utvecklas (utöver att visa vad den unika Bortom-stämningen är).

Sedan har vi det kommande rollspelet Action! som bör falla alla er i smaken som gillar gamla klassiska actionfilmer och diggar spel som Mutant 2089. Nostalgivarning för äldre rollspelare och en god ingång för nya. För er som besöker Stockholms spelkonvent kommer ni förhoppningsvis kunna kolla in spelet närmare.

Med andra ord, vi behöver inte bara ösa in mer pengar i hobbyn. Vi bör tänka på hur de används och hur vi kan förnya hobbyn och tilltala nya delar av de ännu icke-invigda.

Vad tycker du behöver göras för att få vår hobby att blomstra?