I denna sektionen finner du alla recensioner som gjorts på böcker i Bortomversumet.

Bortom: Lögnens slöja: Åsa Roos recenserade Bortom åt speltidningen Fenix i nummer 1, 2008 och tyckte att spelet fokuserade bra på spelupplevelsen. Rollspelet fick betyget 14/20.

Bortom: Lögnens slöja: Mikael Bergström är idag känd som spelskapare för spel som More than Human och Rotsystem, men har inte alltid varit det. En gång i tiden skrev han en rejält sågning av Bortom också, där han gav spelet betyget 2/5.

Bortom: Lögnens slöja & Visioner och fantasier: En normkritisk granskning av böckerna har gjorts av Mattias Lejbrink på Enormkritik.se.

Visioner och fantasier: Åsa Roos recension av Visioner och fantasier återfinns i speltidningen Fenix 1, 2011. Hon beskriver boken som ”en orgie i tips, råd, förslag, idéer och tankar runt hur Bortom ska spelas”. Betyget blev 13/20.

Leka med elden: I Fenix 3, 2011 recenserade Åsa Leka med elden och tyckte att det var ett gediget nybörjarrollspel som hon ville att fler skulle ta del av. Betyget blev 14/20.

Kolonnerna: Åsa recenserade även Kolonnerna i Fenix 1, 2012. Hon tyckte att det överlag var stark presentation som tacklade svåra frågor på ett respektfullt sätt. Betyget blev 14/20.

Anakronismer: I speltidningen Fenix 3, 2012 recenserade Åsa Anakronismer och gav det betyget 12/20. De som drog ned betyget var främst anpassningen till de färdiga karaktärerna, men gav stor kredd för bakgrundsinformationen om livet i England på 1920-talet.

Noas sista drag: I speltidningen Fenix 3, 2013 recenserade Åsa Roos Noas sista drag och gav boken 15/20 i betyg. Hon beskrev den på följande sätt: ”Sammanfattingsvis är Noas sista drag en utomordentlig introduktion till Bortom och en kampanj värd att investera i”.

Leviathan: I speltidningen Fenix 3, 2014 recenserade Åsa Roos Leviathan och gav spelet 15/20 i betyg. Hon var ”fullkomligt begeistrad” över spelet som har ”så mycket potential att jag bara vill samla ihop min spelgrupp och kasta mig ner under vattenytan med en gång”. I synnerhet spelmekaniken hur basen och dess utmaningar/hot fungerar finner hon intressant. Åsa understryker också att kapitlet för berättaren är väldigt matig och att många av tipsen även kan användas till andra rollspel. Den värsta invändning hon hade mot Leviathan var att det kunde vara svårt att hitta i boken med enbart källförteckningen som hjälp.

Leviathan: Linus recenserade Leviathan åt Lindhska bokhandeln och var inte överdrivet förtjust. I synnerhet den frivilliga dramamätaren får en stor tumme ned. Däremot uppskattades världen och alla de idéer som man får av texten.

Skuggstaten: Nils Hintze från Poddcon gjorde en recension av Skuggstaten, där han påpekade de språkliga misstagen som något negativt. Positivt var däremot karaktärerna (”De färdiggjorda rollpersonerna är välskrivna; de är trovärdiga, komplexa och spännande. […] Detta är ett av två områden där Robert Jonsson glänser och höjer sig över andra rollspelsförfattare”) och metaplotten (”Det andra området där Robert Jonnson höjer sig över mängden är metaplottar”).

Skuggstaten: Åsa Roos recenserade Skuggstaten i Fenix och gav den betyget 15/20. Hon tycker den är en bra introduktion till Leviathan.

Villovägar: Åsa Roos recenserade boken i Fenix och gav den betyget 16/20, vilket gör att den får den åtråvärda ”Fenix rekommenderar”-stämpeln. Hon beskrev Villovägar på följande sätt: ”Varje uppdrag är en liten juvel, och den röda tråden skapar både djup och personlig tragedi.”